Ontwormen

Wormen zijn parasieten die op verschillende plaatsen in het lichaam van het dier kunnen leven. Honden en katten kunnen op elke leeftijd besmet raken, zelfs met wormen die een risico kunnen vormen voor de mens. Enkele belangrijke wormsoorten zijn: spoel-, haak- en lintwormen, waarvan de volwassen wormen leven in de dunne darm; longwormen in de longen en de Franse hartworm, waarvan de volwassen wormen leven in het bloedvat tussen hart en longen. Sommige wormen kunnen een risico voor de gezondheid van de mens vormen.
 
Risico op besmetting kan verminderd worden door bestrijding van wormen bij uw huisdier, waarbij het van belang is dat andere huisdiereigenaren hetzelfde doen. Overleg met uw dierenarts over de mogelijkheden van ontlastingsonderzoek, ontwormingsschema en -middelen. Om de omgevingsbesmetting met eitjes en larven te verminderen is het belangrijk om de ontlasting van uw huisdier altijd op te ruimen en op verantwoorde wijze af te voeren (niet in de groenbak).
Meer informatie over maatregelen om het risico op besmetting te verminderen en over de behandeling van een wormen is te vinden op www.ontwormen.nu