Donatietip Operation Bobbi Bear, Zuid Afrika: “Every little Body Is A Somebody”
Door de groene heuvels bespikkeld met vrijstaande huisjes lijkt Amanzimtoti, een plaatsje net onder de rook van Durban, Zuid-Afrika ogenschijnlijk vredig en idylisch. Maar een bezoek aan Operation Bobbi Bear leert ons dat het leven achter tal van gesloten deuren binnen de plattelandsgemeenschappen voor kinderen vooral wreed is.
In 2008 veroverden vijf vrouwen uit Zuid-Afrika de harten van velen door de documentaire “Rough Aunties”. Zij vormden daarin het warm kloppende hart van Operation Bobbi Bear, de kleine mensenrechtenorganisatie die mishandelde, verwaarloosde, seksueel misbruikte en vergeten kinderen van het platteland rond Durban beschermt, opvangt en verzorgt. Net zo lang tot ze geheeld en weer kind zijn. En nog lang daarna.
Deze vijf vrouwen heten Jackie, Eureka, Thuli, Mildred en Sdudla en zij vormen samen met Sweetie en Ladyfair en de vele vrijwilligers dagelijks de motor van Operation Bobbi Bear. Het leven is hard voor ze geweest. Zelf zijn zij kapot gemaakt door misbruik, zware mishandeling of door verlies. Maar ze zijn zoals zij zelf zeggen “geheeld” en vastberaden om kinderen en vrouwen die het zelf overkomt te helpen. En dat doen zij, al meer dan 20 jaar.
Het belangrijkste onderdeel van hun werk is kinderen gelegenheid te geven hun trauma te uiten. Dat doen zij via een speciaal hiervoor vervaardigde Bobbi Bear. Deze beer wordt ook ingezet om tijdig te kunnen achterhalen of het kind medicatie nodig heeft die het risico op besmetting met HIV/AIDS verkleint. Dat moet namelijk binnen 72 uur na het misbruik in het lichaam van het kindje komen, wil het zijn werk nog doen. Daarnaast is de beer een tool tijdens de counseling met de Child Safety Officers van Operation Bobbi Bear. Tot slot speelt de beer ook nog een rol als gedeeltelijke verklaring van het kind in de rechtbank. Zo wordt het kind niet secundair getraumatiseerd.
De vrouw die het allemaal bedacht heeft is Jackie Downs Branfield.
Zij heeft Operation Bobbi Bear opgericht. Met haar werk mocht zij in 2017 te New York de prestigieuze Protection Award 2017 voor Advocacy van World of Children in ontvangst nemen. Zij is in haar jeugd in Zimbabwe misbruikt, genegeerd en uiteindelijk door haar 3 jongere broers en door zwarte vrouwen gered. Het niet gezien worden heeft het activistisch vuur in haar ontstoken. Eenmaal in Zuid-Afrika werd zij geconfronteerd met armoede, HIV/AIDS, drugsgebruik en misbruikte kinderen. Ze wist wat ze moest doen: “I walked the way” vertelt zij aan Marjolein Westerterp die in de nieuwste uitgave van het prachtige magazine “Oog voor Afrika” een vijf pagina lang verslag doet van haar bezoek met ons aan Operation Bobbi Bear, begin november van dit jaar. Ga het vooral lezen: Je kunt “Oog voor Afrika” bestellen op Oogvoorafrika.nl en hier een voorproefje bekijken . Het blad ook in de winkel te koop, bij de AKO en nog 749 andere verkooppunten!
De documentaire Rough Aunties is nog steeds te zien en te kopen via deze link bij Vimeo.com.
De “Rough Aunties” hebben een nauwe band met Nederland. Het huis van waaruit zij opereren is door Nederlands geld bijeen gebracht, en was de start van de verwezenlijking van een droom, nu alweer 10 jaar geleden. Inmiddels zijn de bouwvakkers allang weer vertrokken, en probeert Operation Bobbi Bear met behulp van vrienden over de hele wereld te overleven. Er is en komt geen overheidssteun. Ze overleven door giften van organisaties en vrienden, maar door toenemende drukte is dit niet meer voldoende. Om te ondersteunen bij het opbrengen van de onkosten is in Nederland Stichting Bobbi Bear Nederland opgericht. Op de de website van deze stichting leest u hoe u kunt helpen en wat er wordt georganiseerd. Ik ben de oprichter en voorzitter van Stichting Bobbi Bear NL, hier op de foto met Eureka, manager van Operation Bobbi Bear en Marjolein Westerterp, van het magazine Oog voor Afrika.
Online doneren via Ideal kan via deze link op onze website: www.foodforbobbibear.com
Stichting Bobbi Bear Nederland,
Triodos Bank: NL 55 TRIO 0379. 2880.60